Skip to content

NIEUWS

HET EERSTE HUISJE STAAT: IN DE ZOMER AL SNEL INTERNET IN RIVIERENLAND

ALTFORST – Met het op hun plek hijsen van twee zogenoemde POP-stations bij Altforst en Dreumel is maandag begonnen met de aanleg van een snel internet-netwerk in de regio Rivierenland. De verwachting is dat de bewoners van het buitengebied van West Maas en Waal al vóór de zomervakantie over glasvezel kunnen beschikken.

Volgende maand start de aanleg in Neder-Betuwe, waarna één voor één de rest van de zeven betrokken gemeenten aan de beurt komen. Eind 2021 kunnen alle 8880 adressen in het Rivierenlandse buitengebied die hun internet nu nog slechts via de telefoonkabel binnenkrijgen zijn aangesloten.

Geen interesse
De stations in Altforst en Dreumel zijn de eerste van minstens 25 van zulke technische ruimtes in de zeven betrokken gemeenten. Ze worden neergezet in opdracht van Digitale Stad, het kabelbedrijf dat werkt in opdracht van de zeven. Het is voor het eerst dat overheden het initiatief nemen tot aanleg. Dat gebeurt met toestemming van de Europese Commissie, nadat commerciële partijen aanvankelijk geen interesse toonden in de regio.

Vorig jaar kwam die belangstelling er tóch. Glasvezelbedrijf Glasvezel Buitenaf startte een klantenwervingsactie in de regio en kondigde vervolgens aan in elk geval in West Maas en Waal met de aanleg te beginnen. De Twentse onderneming stapte vervolgens tevergeefs naar de rechter, omdat de gemeenten zich niet aan de aanbestedingsregels zouden houden.

Meteoriet
Met de start van de werkzaamheden lijkt het pleit nu definitief beslecht in het voordeel van Digitale Stad, al onderzoekt Glasvezel Buitenaf volgens een woordvoerder nog ‘alle opties’. Volgens haar is het zelfs nog mogelijk dat het bedrijf óók een eigen kabelnetwerk aanlegt. Bestuurders in Rivierenland houden daar echter amper rekening meer mee. ,,Ja, in theorie kan dat nog”, zegt de Zaltbommelse wethouder Kees Zondag, die de kwestie namens alle gemeenten coördineert. ,,Net als er in theorie hier nu een meteoriet in kan slaan.”

Bron: De Gelderlander

Back To Top